Feb 3, 2011

Sweet Pleasures....Bakelser!



Krämiga chokladbakelser med citron- och marängfyllning

150 g mörk choklad
150 g smör
2 dl socker
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 ägg
15 små maränger

Citronkräm:
0.75 dl vatten
Saften från 2 citroner
2 msk maizena
2 st äggulor
Rivet skal från 1.5 citroner
2 msk smör

Chokladglasyr:
125 g smör
4 msk glukos
225 g mörk choklad

Garnering:
Rosenblad
Silverkulor


1. Sätt ugnen på 175°. Smält choklad och smör i en kastrull under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och häll över smörblandningen. Tillsätt äggen och rör till en slät smet.
2. Täck en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper och häll i chokladsmeten. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kakan ska inte stelna utan fortfarande vara lite lös i mitten. Låt kakan kallna på galler.
3. Ta ut rundlar ur chokladkakan ca 6 cm i diameter.
4. Citronkräm: Blanda vatten, socker, citronsaft och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 2 min under omrörning.
5. Ta kastrullen från värmen. Rör ner en äggula i taget. Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar.
6. Ta kastrullen från värmen. Rör ner citronskal och smör. Låt krämen kallna.
7. Lägg samman chokladrundlarna två och två med citronkräm och grovkrossade maränger emellan. (Marängerna smälter men bidrar med extra sötma.)
8. Smält smör och glukos i en kastrull. Hacka chokladen. Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen. Rör tills chokladen smält. Ställ bakelserna på bakpåtspapper och häll försiktigt glasyren över bakelserna. Bred ut glasyren över kanterna försiktigt med en silikonspatel eller slickepott.
9. Låt glasyren stelna. Förvara bakelserna i kylskåp fram till
ca 1 timme före servering då de tempereras i rumstemperatur. Garnera med rosenblad och silverkulor.

(via alltommmat)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...