Nu när det nästan börjas känna lite höstigt är väl en smarrig äppelpaj i sin ordning
och lite mysigt äppel pyssel....
Apple Votives how-to:
Every apple will float differently, so see how they balance in water before marking their topsides with a dot.
1. Place the tea light over the dot, and trace around its circumference with a paring knife, inserting the knife vertically as deep as the tea light is tall.
2. Set aside the light, cut the circle into sections, and scoop them out with a spoon.
3. Squeeze lemon juice onto the cut surface to keep the apple from turning brown, and insert a tea light. Repeat with remaining apples.
Knäckig Äppelpaj!
Pajbotten:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 msk strösocker
1 äggula
Fyllning:
75 g smör
3-4 äpplen
socker,kanel
1 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
150 -200 g blandade nötter
Hacka ihop mjöl,smör och socker till en grynig massa.Tillsätt äggulan och forma till en deg.
Låt vila i plastpåse i ca 1 tim i kylen.
Kavla ut på lätt mjölat bakbord och lägg i en pajform ca 24 Ø.
Ställ i kylen i ytterligare 10 min.
Sätt ugnen på 175º. Grädda pajskalet 10 min och låt det svalna.
Blanda kanel och strösocker på en tallrik.
Skala och kärna ur äpplena. Dela dom i klyftor och vänd dom i kanelsockret.
Fördela i pajskalet.
Smält smöret och blanda ner socker,sirap,grädde och nötterna.
Låt smälta ihop under omrörning.
Sjud sakta i ca 10 min, rör emellanåt så det inte bränns.
Fördela smeten över äpplena.
Grädda mitt i ugnen 20-30 min tills pajen fått fin färg och äpplena känns mjuka.
Låt vila i kylen i några timmar,ju längre desto godare...
Servera med mjukrörd vaniljglass!
(via ensidamedmat)
No comments:
Post a Comment