Deg 1:
5 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
Deg 2:
15 g färsk jäst
2 dl kallt vatten
1 dl mjölk
1 sats deg 1
1 ekologiskt ägg
1 msk salt
3 msk strösocker
8-10 dl vetemjöl special
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Deg 1:
Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
Tillsätt vetemjöl och rör tills degen är slät.
Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
Deg 2:
Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet, mjölk och rör om.
Tillsätt deg 1, ägg, salt och strösocker och hälften av vetemjölet tills degen går ihop, tillsätt sedan resten. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter, den ska vara ganska kladdig och elastisk.
Knåda in hackad choklad för hand.
Jäs i en bunke under bakduk i cirka 1 ½ timme.
Sätt ugnen på 240 grader.
Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra bitar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel.
Vik in långsidan på varje ark, rulla ihop och spetsa till ändarna.
Vrid baguetterna ett varv så att skarven blir som en spiral och lägg dem på en välsmord baguetteplåt (eller vanlig plåt). De får gärna vara mjöliga.
Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
Ställ genast in plåten i mitten av ugnen. Släng in en kopp med vatten i botten på ugnen. När vattnet förångas så får baguetten en fin skorpa.
Sänk temperaturen till 200 grader när bröden börjar få gyllene färg.
Grädda tills baguetterna sammanlagt stått inne i cirka 20- 30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.
No comments:
Post a Comment